Гърция приватизира ударно стратегически обекти

Азерите купиха Десфа. Новината бе обявена след като късно снощи бяха положени подписите.

Азербайджанската държавна енергийна компания СОКАР ще придобие 66 % от акциите на гръцкия газов оператор ДЕСФА. Принципно споразумение за това е постигнато с Фонда за управление на имотите в Гърция. Това съобщава на интернет страницата си вестник «Azernews». Споразумение е постигнато с Фонда за управление на имотите в Гърция.

Тези дни е в ход дипломатически маратон в Брюксел и в Баку, Азербайджан, като докладите показват, че решението на консорциум от Шах Дениз се очаква преди края на месеца.

Президентът на СОКАР Ровнаг Абдулаев подчерта, че решението за покупката на ДЕСФА свидетелства за високото ниво на двустранните отношения между Азербайджан и Гърция и водещите им енергийни компании.

В момента консултативни групи от СОКАР и гръцкия фонд работят по финални технически въпроси, се казва в съобщение на азербайджанската компания.

Според информация на гръцките медии на 18 юни Азербайджанската държавна енергийна компания СОКАР е подала нова оферта на стойност от 400 милиона евро за 66% от ДЕСФА. Тази сума надвишава независимата оценка на компанията от около 70 млн. евро, след като минималната цена за придобиване на ДЕСФА е остойностена на 330 милиона евро.

Следващите големи приватизации са на Държавното летище „Елефтериос Венизелос” в Атина, провинциалните летища, на Държавната водоснабдителна компания, както и на пристанищата в Пирея и Солун.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.