ЕС (не) гарантира влогове от 100 000 евро

Добрата новина е, че днес в около 2 часа през нощта министрите на финансите накрая се договориха за условията по директното рекапитализиране и спасяване на банките от ESM. В решението се запазва споразумението от миналия петък за възможността за обратно действие на директната рекапитализация за страни като Гърция и Ирландия: когато влезе в действие директивата да може да бъде взето решение според случая за използването на мярка, която би донесла някакво облекчение за дълга на Гърция.

„Лошата” новина е, че в дребния шрифт на споразумението, постигнато вчера, според европейски източници, има една вратичка: тази за не гарантирането на депозитите, считани за гарантирани т.е. на притежателите на депозити под 100 000 евро.

Орязване на депозитите над 100 000

Финансовите министри подписаха решението си за „орязване” на депозитите над 100 000 евро.Те няма да бъдат гарантирани в случай на активиране на механизма за спасяване на банките в една държава чрез ESM. „Разпределянето на крупни депозити в повече различни банки, каквото и да означава това за депозитарите и за банковата система, ще бъде основен избор, когато влезе в сила споразумението” заявява банков служител, призован да коментира темата. Въпреки от пазарите очакват да бъдат задвижени последните текстове от директивата, които се променят след днешното споразумение. Въпросът за необезпечените депозити изглежда е бил основната точка на „търкания” между министрите на финансите и поради тази причина страните се договорили да поддържат ниво на гъвкавост и някои изключения, които ще приложат при въвеждането на директивата.

„Вратичката” чрез гаранционните фондове за депозити под  100 000 евро

Въз основа на решението се забранява директното „орязване” на депозитите, но, според европейски източници, има една уловка: ако отпаднат всички други възможности (акции, облигации, негарантирани депозити над 100 000 евро) и с цел да бъде избегнато натоварване на държавата и данъкоплатците, ще бъдат почерпени пари и от съответните гаранционни фондове на страните-членки …

Обаче Гаранционните фондове в ЕС „държат” определена сума от собствените си депозити. Така, според същите европейски източници, ако възникне нужда те да дадат своя принос, тогава сумата по този принос всъщност ще бъде еквивалентен на косвеното „орязване” на депозитите, в най-лошия случай… Макар че официално заявяват, че депозитите под 100 000 евро са абсолютно гарантирани, вратичката, която може да ги засегне, бе отворена.

След края на срещата президентът на Еврогрупата Jeroem Dijsselbloem отбеляза, че според него новите правила не биха обезкуражили вложителите. „Всички депозити под 100 000 евро са изключени и са абсолютно обезпечени” подчерта той. Всъщност пряко те могат да се считат за обезпечени, но косвено „вратичката” чрез Гаранционните фондове в ЕС, бе отворена.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.