Азербайджан обяви официално избора на TAP

Exotix: TAP може да промени правилата на играта за Гърция

Консорциумът Shah Deniz избра проекта за тръбопровода TAP за изпращането на природен газ към Европа, потвърди регионалният директор на британската BP Гордън Бирел.

Консорциумът, който се състои от дружествата BP,  Statoil (Норвегия), Total (Франция) и Socar (Азърбейджан) предпочете проекта TAP, който заобикаля Русия, от конкурентния проект на тръбопровода Nabucco West.

В сряда в Атина бе подписано „Споразумението за страна домакин” с консорциума на тръбопровода като от страна на Азърбейджан се говори за инвестиции в размер на 1,5 милиарда евро.

Тръбопроводът ТАР е проектиран да започва от гръцко-турската граница при Еврос, ще пресече Северна Гърция, ще премине през Албания и ще достигне до Италия през Адриатическо море. Ползите на гръцката страна в случай на избиране на ТАР – според информацията засега – са предимно финансови, тъй като веднага ще бъдат открити над 2000 работни места, а тръбопроводът ще бъде една от най-големите преки чуждестранни инвестиции в страната.

Общо 550 километра от тръбопровода е проектирано да бъдат изградени в Гърция, 210 километра в Албания, 105 километра под Адриатическо море и 5 километра в Италия. Първоначално тръбопроводът ще има преносен капацитет от 10 милиарда кубически метра годишно, а в бъдеще ще може да увеличи преносния си капацитет двойно при използването на подходящи компресори.

Exotix: TAP може да промени правилата на играта за Гърция.
Изборът на тръбопровода ТАР, който ще преминава през Гърция за преноса на азърбейджански природен газ, би могъл да промени правилата на играта за страната, според мнението на Exotix.
В очакване на официалното обявяване на резултатите за тръбопровода, борсовото дружество, специализирано в екзотични и distressed инвестиции, спекулира по въпроса дали ТАР би могъл да се приеме като “game changer” за Гърция.
Що се отнася до развитието на гръцкия пазар за ценни книжа, Exotix отбелязва спада на стойността в търговията в последните заседания (вчера се отбеляза някакъв тласък на оборота поради началото на преговорите на warrants на Националната банка), както и вчерашния голям спад на Националната банка. В същото време, обаче, гръцките държавни облигации се покачват.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.