Как да опитомим Марс?

 

  • В средновековната астрология, богът на войната Марс се разглежда като неблагоприятен и носител на катастрофи и малшанс. Повечето съвременни астролози днес имат по-конструктивна представа за Марс.

Марс изразява жизнената енергия, силата на волята, куража, способността да отстояваме себе си, сексуалността, инициативата, харизмата, лидерството и необходимостта да постигаме целите си. Без нашата марсианска енергия няма да бъдем способни да изразяваме мечтите си. Неговата роля и функции тук са много важни.

Марс е “мъж”, съревноваващ се, борбен, лидер, борещ се да постигне целите си. Въпросът е: ако всички ние имаме Марс в картата си с всички описани горе инстинкти, дали жените също имат правото да ги изразяват?

В миналото патриархатът е заемал основната роля, но можем да видим в днешно време колко бързо се променят нещата. Границата между мъжествените и женствените роли се е размила, също така нашият психологически, емоционален и духовен растеж ни е помогнал да разберем, че е редно да бъдем смирени в живота, нуждаем се да постигнем вътрешен мир и баланс. Психологията разглежда този процес като необходимост да контактуваме и да изразим нашите анимус или анима /в зависимост от пола ни/, докато ориенталските философии описват тази концепция като баланс на ин-ян енергиите, единство на противоположностите.

За нещастие, жените имащи изявен Марс и по тази причина витални и естествено агресивни, често се смятат за “мъжествени”. Вярно е също да се каже и, че мъжете със силна Венера / и понякога Нептун/ , които обикновено са артистични и много чувствителни към красотата, често са получавали етикета “феминизиран”. Истинската история е, че етикетите спадат повече към слабостта и комплексите на обществото с неговите стереотипи и несигурности, отколкото към реалното статукво.

Една от причините защо Марс не е бил толкова популярен е, че гневът и агресията предизвикват страх и често пъти са неразбирани. Нека да анализираме Марсианските функции да тласкат и подтикват. Когато имаме цел, която искаме да постигнем, нашата воля и решителност ни тласкат да действаме. Проблемът е, че Марс неминуемо се свързва с пречките в живота и неговите тласъци са блокирани и това предизвиква фрустрация. Нашата жизнена енергия е фрустрирана и естествено, изпитваме гняв в резултат, който е наша естествена реакция – идваща от неспособността на нашата култура да я разбере и работи с нея. Тъжно е, че често сме принудени да не показваме гнева си, скривайки емоциите си от другите и дори от себе си.

Подтиснатият Марс често развива саркастична острота и има поведение на прекомерна агресия, изразяваща се интензивно върху другите, което не подпомага Марсовата репутация. Друго трагично последствие е всеизвестната обща депресия.

От това следва, че гневът сам по себе си не е наистина синонимен с Марс, нито е толкова опасен – това, което е опасно е склонността да натрупваме тази емоция , което евентуално води до деструктивни последствия в дългосрочен план, често неврози и психосоматични разстройства. Логично, ако се опитаме да разберем и изразим Марса си, можем да си помогнем да използваме своите физически и психологически ресурси по-добре и да живеем в по-добро здраве и жизненост.

Как можем да се научим да оптимизираме Марсовите ресурси? Ето няколко препоръки:

А/ НАУЧЕТЕ СЕ ДА РАБОТИТЕ С ГНЕВА СИ.

1. Когато сте нещастен, сърдит или просто ви е кофти, по-добре се заемете с физически дейности и/ли спорт. Понякога бягането, дори само за няколко минути, може да бъде много полезно и да се отрази благотворно.
2. Вие сте спокойна и не толкова спортна натура? Препоръчваме ви други методи като визуализация, медитация, ритмично и бавно дълбоко дишане, йога, тай-чи ще бъдат подходящи.
3. Ако наистина сте бесен, опитайте се да напишете безмилостно писмо без всякакви задръжки и след това го изгорете. Гарантирам ви, че често това е много ефективен и интересен начин да премахнете гнева от себе си.

Б/ НАУЧЕТЕ СЕ ДА КАЗВАТЕ “НЕ”.
1. Има моменти, когато всички ние трябва да си спомним, че когато се опитваме да угодим на другите, правим себе си нещастни и да кажем “да” срещу собствените си желания е в края на краищата двулично, поражда възмущение и наистина не е от полза за себе уважението ни.
2. Да кажем “не” означава също, че ние се научаваме да даваме нещо само тогава, когато ни доставя радост. И когато решаваме да дадем, нека го направим без условности. За някои хора това ще бъде “усвоен вкус”, но усилията си заслужават.

В/ ИЗБЯГВАЙТЕ ДВУСМИСЛЕНИТЕ ПОСЛАНИЯ.
1. Ясната комуникация е неоценима. Ако отделна ситуация ви отегчава или безпокои, по-добре е да застанете с лице към нея , да изясните дилемата си със замесените хора, за предпочитане – с голяма доза дипломация. Пренебрегването на малкия проблем създава голям такъв и често води до по-големи неприятности, отколкото е нужно.
2. Кажете “да”, когато имате предвид “да” и “не”, когато искате да кажете “не”. Другите хора усещат вибрациите и разпознават кога ги лъжете.
3. Добра книга по ефективна комуникация потенциално ни помага да тренираме ума си и да живеем по-добре със събратята си човеци, без да сме прекомерно егоцентрични.

Г/ ОТСТОЯВАЙТЕ СЕБЕ СИ, КОГАТО Е УМЕСТНО
1. Добър начин да го правите е да култивирате “Аз ще спечеля, ти ще спечелиш” качество, което ви помага да намерите решение / да, компромис/, който е приемлив и за двете страни. Разбира се, това не винаги е възможно, но е може да бъдете “сговорчив” и “разбран”и в същото време настоятелен. Да поставяте правата си на първо място не означава, че някой е подтиснат или че изпитвате нужда да си създавате врагове.
2. Дръжте се сякаш времето е вашият най-добър и прецизен ресурс. Планирайте го с известен толеранс. Така ще намалите стреса.
3. Във всяка ситуация, специално когато плащате за услуга, винаги очаквайте и изисквайте това, което е по право ваше, учтиво, но и достатъчно официално. Практикувайте пред огледалото, ако се налага.

Д/ МОЛЯ ВИ, НЕ ДОПУСКАЙТЕ ГРЕШКАТА ДА ПРЕНЕБРЕГВАТЕ ЧУВСТВАТА СИ И ДА ГИ ПОДТИСКАТЕ, СПЕЦИАЛНО ГНЕВА СИ САМО ЗАЩОТО ГИ НАМИРАТЕ ЗА НЕЛОГИЧНИ.

1. Дайте си най-малко 15 минути да възприемете най-дълбоките си емоции преди да се опитате да рационализирате начина, по който се чувствате.
2. Когато нещо или някой ви е разстроил, оставете емоциите си, дори да ви създават дискомфорт, опитайте се да разберете какво се крие зад болката ви, с други думи истинската причина за това че сте наранени, която рядко е очевидна. Ако трябва, вземете химикалка и хартия, добавете доза обективност и самоанализ, и ще получите отлична рецепта за изцеляването си.

Накратко каквото и да ни помага да развием повече себе уважение и обич към себе си ще благоприятства нашия Марс, който когато сме извървели половината път, автоматично ще задвижи нещата нататък, бъдете по-възприемчиви и избягвайте крайностите. Ако си партнираме, марсианската страна на нашето подсъзнание ще изрази по-позитивно нашите потенциали в разположението на наталния ни Марс, знак и аспекти. С опитомен Марс на наша страна, след всичко ще имаме верен и смел съюзник, и ще сме способни да използваме енергиите си, за да изразим мечтите и желанията си по по-конструктивен и ентусиазиран начин – защо да не се опитаме да се сприятелим с този древен и страшен Бог на войната?

Любопитни сте за собствения ви Марс? Моля, прочетете по-надолу. Всяка карта разказва различна история, но тук е кратко резюме как се държи Марс през всеки знак от зодиака. В зависимост от нашата рождена карта, при вас планетата Марс попада в различна зодия. Ето значенията на Марс по зодии:

ОВЕН – “Аз искам това да стане по моя начин преди да съм изпуснал гнева си, ясен ли съм?” Бърз, харизматичен, лидер, импулсивен, избухлив и пълен с енергия. Не много търпелив или твърде добър в компромисите, но наистина истински.

ТЕЛЕЦ
– “Нуждая се да съм организиран и структуриран, за да постигна целите си с упоритост, решителност и търпение”. Практичен, решителен, инат, може би малко мързелив, но потенциално добър в бизнес сделките.

БЛИЗНАЦИ– “Да, това изглежда интересно, но има и друг добър проект и какво да кажем за другия?” Нужда от приключения и склонност да се занимава с много неща едновременно, наблюдателен, аргументиран, пъргав, многостранен, неуморен, но с голяма сръчност.

РАК – “ Този проект изглежда сигурен – ще подходя към него с голяма упоритост”. Възприемчив, сигурно ориентиран, темпераментен и често емоционално нестабилен, но обикновено надежден, съчувствен и спокоен при критични ситуации.

ЛЪВ – “Хей, хайде да го направим, да спечелим всички и да бъда забелязан”! Страстен, динамичен, магнетичен, искрен, обичащ да се забавлява. През повечето време прекалено показен и не винаги скромен, но самоуверен и волеви.

ДЕВА – “ Това е моята цел и аз ще я постигна с дисциплина и внимание към детайла”. Логичен, старателен, педантичен, трудолюбив, хладен и пресметлив.
Би могло да се желае откъм въображение и страст, но е незаменим при рутинни действия с търпение.

ВЕЗНИ – “ Можем да постигнем тази цел заедно, и ако направим нещата по моя начин,сигурен съм, че ще се съгласите, че е перфектен!” Убедителен, чаровен, дружелюбен и видимо кооперативен, но не много добър в самостоятелната работа. Не прекалено самоуверен, но общителен и любител на красотата и справедливостта.

СКОРПИОН – “Това е, което искам и просто ще го привлека магнетично към мен!” Интензивен, силен, самодисциплиниран, магнетичен, надежден и идеалист. Може би не твърде адаптивен или подвижен, не твърде компромисен, но велик стратег.

СТРЕЛЕЦ – “Каква чудесна идея! Нямам много информация за нея, но звучи добре!” Ентусиазиран, екстравагантен, идеалист, философ и оптимист, бързо се пали, но малко издръжлив. Може да поработи върху дълбочината и вниманието към детайла, но бодър, весел и жизнерадостен.

КОЗИРОГ – “ Целя се във върха и ще го постигна, без значение как”. Голям организатор, амбициозен, практичен, самодисциплиниран и овладян. Целеустремен повече към възхищение, отколкото към любов. Има какво да се желае за топлина и хумор, но горд и преуспяващ.

ВОДОЛЕЙ – “Ще го правя, докато е ново и новаторско”. Дистанциран и интелектуалец, повече увлечен от абстракции, отколкото от действие. Експериментално настроен и идеалист, отхвърля традициите. Обича да ръководи и има съвременни виждания. Има какво да се желае при персоналното докосване.

РИБИ – “ Ако е за добра кауза, ще работя за постигането на тази цел”. Чувствителен, непредсказуем, възприемчив и симпатичен. Отбягва конфронтацията, липсва му инициатива и самоувереност на моменти, но артистичен, романтичен и любител на красотата

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.