БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ФАБРИКА ЗА ЕМИГРАНТИ

Бойка Атанасова, журналист

Могат ли българите, които са напуснали България от 1989 г. насам да се върнат и помогнат на Родината си? Та кой би отказал да помогне на собствената си страна?!

Да, но какво предлага тази страна на изгнанниците си?!

Обещания за високо заплащане! Това е измерителната мярка за човешкото достойнство като че ли. «Ако аз съм млад и пъргав човек, и мога да прескоча плета, защо няма да го направя? Ще ме спрат не кучетата в чуждата къща, а любовта към моя дом. Няма врата, която да ме спре, ако у дома си аз не се чувствам у дома!», отговаря 27-годишния Марио, студент в Атина. Хората искат да си тежат на мястото, да получават добри пари за съвестно свършена работа, да се чувстват полезни, ценени, уважавани. Да живеят в нормална среда, а това предполага спокойствие – че домът ти е защитен, колата е застрахована, лекарите в болницата ще ти помогнат, децата ти имат възможност да се изучат. Закони, корупция и бедност обаче създадоха индустрия, която подготвя децата ни за живот зад граница. Това е истината, колкото и горчива да е тя. Около 2,5 млн. българи живеят в чужбина. Липсата на възможности и перспективи за реализация на младите, образовани и висококвалифицирани кадри, както и обедняването сякаш направиха българите излишни в България – хора без работа и доходи, които не са нито данъкоплатци, нито консуматори. Емигрантите днес са хората, които издържат близките си в България и с това помагат на страната да преодолее част от сериозните икономически проблеми, пред които е изправена. Близо 2 млрд. долара са изпратили българите, работещи в чужбина, на семейства и близки в родината през 2007 г. В тази сума влизат само средствата, които са били изпратени по банков или друг официален канал. Истинската сума е значително по-голяма, защото повечето наши сънародници предпочитат лично да пренасят парите или да ги използват за закупуването на стоки. Отчетената сума представлява близо една пета от чуждестранните инвестиции, отчетени в България за 2007 г. (!)

Повече от очевидно е, че все повече млади талантливи и интелигентни българи търсят начини да изявят способностите си в чужбина. Основната причина е, че у дома те не получават адекватна на познанията си реализация. За съжаление патриотизмът не е сред основните характеристики на съвременната българска младеж. Дори някои изповядват философията, че единственото, с което страната ни разполага, е човешкият ресурс и като нямаме какво друго да изнасяме, даваме на света високообразовани и квалифицирани млади хора. Родителите подготвят децата си за емигранти показвайки им безнадежността и мизерията на собствения си живот.

Отделен е въпросът точно каква реализация получават „оттатък“ българските висококвалифицирани кадри. Стъпили веднъж на чужда земя, младите и изобретателни българи прилагат всякакви трикове, за да се задържат там. Вариантите са десетки – от платените фиктивни бракове до „компаньонките“ и „танцьорките“ с първа спирка обикновено Гърция и Италия, а оттам – където и да е, са сред работещите планове. Но през последните няколко години българските емигранти търсят гаранции за сносен живот и възможности за професионално развитие.

Както е казал и Шекспир „За отчаяните няма друго лекарство, освен надеждата.“ С тази надежда хората поемат по пътя на емигранството. Все пак един месечен доход от около 1000 евро е за предпочитане пред минималните 220 лв. или обещаните от социалното министерство 800 лв. Всички законнопребиваващи българи в ЕС ползват преференции от съответната държава, в която са предпочели да живея – възстановявана на пари за платен годишен наем, безплатни почивки, безплатни езикови курсове, безплатно училище за децата и най-вече сигурност и спокойствие. За съжаление мащехата се грижи по-добре от майката за децата си.

Икономическата причина българите да напускат страната ни е само един от елементите в тяхната мотивация за това. Водещите проблеми са липсата на сигурност за утрешния ден, бъдещето на децата. През последните месеци се тръби за връщане на българите от чужбина, а на практика все още нe е спряло тяхното заминаване. Подозирам, че един ден ще има масово завръщане на икономически пенсионери в България, и тогава за тези, които не са я напускали и съответно нямат подобни спестовни сметки животът ще стане още по-труден…

24 коментара

 1. Браво Бойке, сега ти свалям шапка. Е ако беше посочила и виновниците за това дередже… така де, ние си ги знаем, но друго си е някой да посочи голотията на царя.
  Мисля си, че за да се популяризира сайтът трябва да се публикуват обяви за работа, както и статии, които на достъпен език да дават обясняват правата и задълженията на емигрантите попаднали в джунглата на бюрокрацията.
  ПП. Още помня последното ти интервю по Нова ТВ и как водещия се опитваше да те накара да говориш само негативно за Гърция и гърците.

 2. Уважаеми Димитър, говоренето за Гърция в негативен план в България е на принципа „гроздето е кисело“. Един вид, може би ни кара да се чувстваме по-добре от това че комшията има проблеми. От друга страна, да чакаме някой да ни посочва проблемите, пък говори за липса на гражданско общество и раболепие. Самото общество трябва да посочва проблемите и да се бори срещу тях.

  1. Петрински стига с тези скелети от гардероба!!! Колкото и зле да е Гърция е 1 000 по добре от нашата „Стабилна държава“ – според американския терминатор дето ни загроби още повече само и само да му ръколяскат!!! Какво общество???? Всички скандират „оставка“, но никъде не видях някаква идея, и/или какво трябва да се направи!!

 3. It’s not so much like „мащехата се грижи по-добре от майката за децата си“ as „mother takes better care for other people’s children than her own“. Many natives of Western European countries are appalled by the way their governments pamper immigrants at the expense of their own people. In particular, I have seen several news stories from Britain about East European immigrants who cleverly take advantage of the social services to get outright rich. I lived several years as an immigrant in Germany and I was sometimes shocked at the preferential treatment I was getting compared to the Germans.

  Other than that, I liked this article very much.

  1. Yeah, especially in Britain, the local „unemployed“ who can afford new infinities are getting worried their own cleverly designed schemes to live off wellfare are getting too popular nowadays! This has been going on in the mid 90s and still going on, so how exactly is that news to the society?!

 4. НЯма нито 1 икономика в света задвижвана само от пощенски записи. Забравете го това. Не се мерете с Швейцария. Икономика трябва а не пощенски записи. не всички емигранти пращат и могат да пращат

 5. Не Бойка Атансова! Емиграцията и бягството през Терминал 2 никога не е било решение. Другите т.наречени „нормални“ държави са направени така от своите граждани, а не от техните терминали. Една Германия тотално разрушена, разделена на две, обложена с репарации – как се възстанови? Да не би германците да се изнизаха навън, или с аргументи, че ето пак потомците на националсоциалистите са във властта? С чувство за дълг, с хъс на победители /макар и временно победени/ и с много работа. Какви са тези срещу които се възмущаваш? Българи са – като теб. С погрешни разбирания може би – но са българи,като теб. С оплакване и констатации в битов порядък – няма да се реши нищо. Необходима е ежедневна тиха, но постоянна работа, организация – за да се обединят хората, които виждат другия път. Икономика е нужна на България, както и хъс да я промениш. Това не пада от небето. Това е тест за гражданите на страната – не на отстраненото „тази страна“. Но не Терминал 2! Терминал 2 – това е отказ от решение, отказ да се бориш, отказ от България каквато искаш да е. Защо не си спомниш думите на Кенеди – Не говори, какво страната ти не е направила за теб, а ти какво направи за страната си.

  1. С американски пари и с милиони гастербайтери. Колкото за репарациите сумите са смешни и по-голямата част опростени 😉

 6. А какво точно мога да направя АЗ за страната си, някой може ли да ми каже? Да, мога да се върна, мога да си намеря някаква работа, мога да живея в България, но с какво точно това помага на страната ми? Мога дори да се опитам да създам собствена фирма, но даже и да успея по някакъв начин (за което всъщност се иска повече опит в България от този на хора, заминали на 18 години да следват в чужбина), с какво това ще помогне на страната? Единственото, което ще постигна, е да вкарвам пари в държавния бюджет под формата на данъци, които обаче няма да помогнат на страната ми, а на тези, които ще ги похарчат за собствени нужди. И каква точно е моята мотивация аз да работя, за да може някой друг да има полза от това?

  Но да кажем, че не ми пука за това в кои джобове потъват под формата на данъци моите трудно изкарани пари. Да кажем, че се интересувам само и единствено от това, че АЗ имам достатъчно доходи да водя приличен живот. Ще ми харесва ли този живот там? Ще се чувствам ли добре в постоянния си страх, че ако нещо в здравословен аспект ми се случи, не се знае дали ще извадя късмет някой да се погрижи навреме и адекватно за мен? Ще се чувствам ли добре, знаейки че по улиците и пътищата е пълно с ненормалници, за които правилата са само препоръчителни и които се имат за най-способните шофьори на света и като такива имат правото безнаказано да карат както те смятат за добре? Ще ми харесва ли някой ден като имам деца те да получат образование със съмнително качество? Ще ми харесва ли да живея в държава, в която обикновения работещ данъкоплатец е един никой, оставен на произвола на съдбата, да се оправя както намери за добре? Хората плащат данъци в България, но тя не прави нужното с тези пари. Тя не дава сигурност и подкрепа на данъкоплатеца, не създава усещането че човек е защитен от престъпници, че децата получават добро образование и перспективи след това. Дори по-лошо – човек трябва да се оправя сам. НЕ САМО БЕЗ подкрепа от страна на държавата, А ВЪПРЕКИ всички пречки, които тя му създава.

  И пак да се върна на въпроса – аз какво точно мога да направя за България?

  1. Ami da,moje mnogo oshte da se govori v tozi duh. Nima 90% ot naselenieto ne raboteshe savestno prez vsichkite tezi godini, che ponqkoga i meseci nared bez zaplati( tova sigurno e precedent v celiq svqt) s nadejdata che shte doprinese za vazstanovqvaneto na darjavata i na ikonomikata, s razbirane i podkrepa na vlastimashtite.
   Nima hilqdi hora ne praviha mnogokratni opiti za zapochvane na biznes, no pipalata na mafiqta zadushavat vsqka iniciativa i unishtojavat vsichko,koeto ne im prinadleji.
   Kak tochno vseki edin ot nas sas svoq savesten trud shte spre korupciqta vav vlastta i v sadebnata sistema.
   Nqma smisal da prodaljavam, zashtoto, prizivi ot tipa “ Nie sme darjavata i vseki ot nas ,sas svoq trud,trqbva da doprinese za vazstanovqvaneto i“, veche ne rabotqt i zvuchat smeshno, zashtoto horata veche opitaha tova i razbraha ,che e nevazmojno i sa bezsilni.

 7. Г-н Бахнев, за възраждането на Германия след Втората световна война роля имат два фактора – съдебните дела в Нюрнберг и осъждането на нацизма (в сравнение – у нас нямаше нито съд за престъпниците от предишния режим, нито лустрация даже, каквато бе наложена в повечето посткомунистически държави) и планът „Маршал“ (финансиран от САЩ, напоследък се заговори за план „Маршал“ и за Източна Европа, ама много късно). Причината България да е на дереджето, на което е в момента, е спокойният преход, който направиха комунистите в новата епоха, създавайки мутрите и стимулирайки мафията, беззаконието и корупцията, липсата на реформа в съдебната власт. Ако имаше поне върховенство на закона и ефективна администрация, страната щеше да привличиа, а не да гони своите чеда, щеше да бъде майка, а не мащеха за тях. Имаме дефицит на държавници.

 8. Т.Н. много добре казано…много от емигрантите няма никога да се върнем в България….нямам интерес да живея там

 9. Вижте, аз смятам, че специално Германия, понеже четох тука как един човек я възхваляваше колко добре се е развила, защото нейните жители са спомогнали за това. Аз смятам, че Германия е една от страните – конспирторки, които се опитват да налагат някакъв ред, който всъщност не може да просъществува. Тук, на този остров островитяните са много разгневени на Меркел и нейната държава. До колкото си спомням им наложиха някакъв нов закон, с който им се изземат 32 % или 36 %, ще излъжа, от парите на хората, които са работили цял живот за да ги спестят. А една моята позната казва, че от както еврото е дошло в повечето страни има икономическа криза в тях. Защо в Англия няма? Ами защото там си е паунд все още. И защото те не са съгласни на всичко, им се каже. Както и да е. Все пак Кипър е страна, в която бих искала да живея и да остана да живея, а защо ли? Ами защото, ако се прибера в България с малко дете и работя там, няма да мога да плащам квартира, храна пък какво остава да дам щастлив живот на дъщеря си. Защо да не бъда емигрант? Защо да се прибирам в страна, която с нищо не ми помага? Има ли смисъл? Не няма! Както и да е. Сигурна съм, че много хора няма да са съгласни с мен.
  Поздрави!

 10. Dvama gubernatori na chtata Ilinois sa v zatvora.Kmeta na Solun e v pandelata……..koga cte vidim ne6to podobno v BG?

 11. V Balgaria vsi4ko se varti okolo Sofia I sofiiskata mafia…t.e. -upravlenieto
  na darjavata-ottam natatak e drugata Bg koiato e na zaden plan..Selata I malkite gradove sa na proizvol-koito ocelee…Tova e nai-skapanata darjava
  ne samo v Evropa…..Vsi4ki komentari sa izli6ni-ako ne6to se opravi v bade6te-
  6te namajat pak komuniagite I tehnite posledovateli,blizki.rodnini..I t.n…Normalnite hora/neobvarzani s partii I politika 6TE DUHAT SUPATA
  DO DUPKA!!!!1
  Kak I za6to tribva da se vra6tam v edna obre4ena darjava….
  Prestanete da se zablujdavate s izli6en patriotizam…Az sam ot edno malko grad4e…I vsi4kite mi blizki,priateli I poznati ot NA6ATA ULICA SAMO sa izvan Balgaria I niamat nikakvo namerenie da se vra6tat…..

  1. Ами щом всичко се върти около София, вместо в чужбина, нека да си дойдат в София, да видят колко е лек живота там… Който не носи корена със себе си където и да е по света и не го полива с „България“, е просто умрела работа.

 12. Съжалявам, че трябва да прочетете това, но тези емигранти са нищо в сравнение с тези в Италиа която от ГОДИНИ е място за спасение. Нищо не сте видели, а вече ревете. Ако бяхте вие на тяхно място щях да ви питам.

 13. Има някакъв странен фатализъм в светогледа на българите. Със сигурност не сме нито най-изостаналаа държава на света (както беше споменато по-горе), нито най-неспособната да се измъкне от трудностите в които се намираме. Финансовите проблеми са следствие на именно този дух на примиренчество, фатализъм и неспособност да осъзнаем, като нация, че всички сме заедно в това. Докато не престанем с разделението, самоунищожителното принизяване, черногледството, ще ни бъде много трудно да усетим положителна разлика в живота си.
  С това искам да кажа, че ни е нужно мислене от нов тип и вярвам, че някой ден, рано или късно, ще го има и в България. За съжаление докато не се натрупа „критическата маса“ нужна за тази промяна, това няма как да се получи.
  „Да направим каквото зависи от нас“ за страната си понякога означава да се въздържаме от негативни, уронващи престижа действия. Ако не можем да правим добро, нека тогава поне се въздържаме от зло. Съгласни ли сте с това?

  1. Страната и политическата класа са две различни неща! Това едно!
   Второ – не всички сме заедно в това – достатъчно много има на „партийна хранилка и обвързаност“ и като се „договорят“ и малко от другите недоволни и протестите се укротяват… Да…
   Не се получава и няма да се получи скоро, за жалост! Съгласна съм, че вината е в обществото…, но такива сме си ние българите – раздаващи лесно прошка на думи и в социалните мрежи, разбиращи от всичко и в крайна сметка само до тук!

 14. Завръщането на емигрантите в България или задържането на българите да не емигрират е много сложен и дълъг въпрос за полемика. Последните 25 години хората се разочароваха от българските правителства и управления, заминваха, връшаха се и пак заминаваха и в краина сметка оставаха някъде навън.Искам да кажа на всички , че няма щастливи емигранти.Само че едните си го признават а другите не искат. Все едно. Аз съм емигрантка от 15 години, смених дже държави, познавам стотици емигранти както от по-новите така и от старата емиграция.Не чух някои да плуе България или да не иска да се върне. Всички тези хора продължават да обичат Родината България и да искат дасе върнат.Те и почти всяка година си пътуват за отпуските вя България.Забележете ,отиват да си прекарат отпуската в България а не на Малдивите напромер, на Фиджи или на Бали. Те имат пари да си платят една отпуска за където и да е , но те се връщат в България. Искат да си бъдат у дома поне за един месец. Застото държавата в която са емигрирали, не е у дома.Тези хора имат къщи, бизнеси, или работят по техните професии, но те никога не се чувстват там у дома. И знаете ли кои е първият въпрос когато се запознавам с нащи емигранти, даже няма да допуснете.Първо те питат колко често си пътуваш до България, кога си бил там за последен път. И когато някои си заминава за да бъде през отпуската в България, се хвали на всички свои приятели и познати. Българските емигранти считат за гордост да се похвалят че си отиват в България за един или два месеца. Българите които тук са пенсионирани съшо предпочитат да прекарват половината от годината в България.
  Та темата беще за шо българите продължават да емигрират въпреки че не се чувстват добре като емигранти.И това добре не е свързано с финансите, то е свързано с наглсата на българина. Ние сме генетично горд и независим народ.Ние не харесваме да навеждаме глава и да се покоряваме.А в емиграция това се налага често, тъи като техните правила са такива.Ако искаш да си добре трябва да си покорен и да мълчиш. Дават ти голяма заплата, различни помощи ако е необходимо, но трябва да си покорен и да мълчиш.Освен това в емиграция еигранта си е винаги емигрант.Тои никога не може да стане един от местните, а и те не го допускат.Винаги емигранта е второто качество човек. Ето това не харесват българите в чужбина. Ето затова не са щастливи.Няма щастлив емигрант.Това го запомнете.Само дето едни си признават а други не.
  Проблемът е че емигрантите не се връщат защото няма сигурност в България. Няма доходи с които да се живее нормално.Няма кои да сложи циганските тумби на местото където трябва да бъдат.Няма кои да спре огромната престъпност, защото всички управлявщи са замесени по един или друг начин с различни пресъпни структури. Защото няма адекватна медицинска помощ.Защото няма закони за защита на хората и децата.Защото и образованието го закъса вече здравата.Защото няма правосъдна система, а само една пародия за шоу на хората. Защото пенсионерите не са защитени нито от държавата, нито от полицията, нито от социалните или медицинските служби.Защото хората искат да спят спокоино а не да се събуждат вечер от поредните гърмежи по улиците или сутринта да разберат че някои е убил тяхната съседка заедно с малкото детенце.И че този престъпник после нищо не помнел защото така го е посъветвал адвоката му.
  Темата е много широка и има много да се пише.

 15. Изчетох тук доста коментари…Най-общо казано коментарите са както казват англичаните bla-bla-bla, демек бърборене и чесане на езиците…
  Т.нар, български политици са слуги на дявола-продали са се на чужди интереси.Целта на определени външни сили е България да се обезбългари и да изчезне като държава за да могат други нации и народи да се настанят на освободената територия…Т.е. колкото се може повече българи да бъдат изгонени от Родината си и физически унищожени.Този „поръчка“ вече четвърт век(25 години) успешно се изпълнява от т.нар. български политици от всички политически разцветки.
  Над България и българите се извършва един чудовищен геноцид чрез глад, мизерия, липса на перспективи за всякакво развитие, безработица, липса на производство и индустрия, беззаконие и корупция, нулево здравеопазване, сринато образование, упадък на нравите и създаване и насаждане на чисто животински инстинкти сред българите,
  Запомнете го и го разберете веднъж завинаги-с избори нищо няма и не може да се промени!Разберете го!
  Единственият начин да се оправи България е украинският вариант, т.е. народа масово да грабне оръжието и да избие до крак тази мръсна, долна, самозабравила се и ояла се антибългарска предателска политическо-олигархична сган задушаваща България като един гигантски злокачествен тумор!

 16. колко свято се спазват заповеите на хронологически посления окупатор на българия.. винаги а се говори срещу ругите тирани никога срещу сегашния.. обезбългаряването е поновено най-енергично за всички времена сле окупирането и превземането на българската суверенна отогава ържава от чужа армия и физическото изтребление на българския елит – 1944та. преи това раковски е писал много пъти за отвличането на есетки български семейства в ена азиатска по онова време страна, захари стоянов пише също за обезбългаряването, преи това същата азиатска страна ликвиира вете български патриаршии – по времето, когато те са еинствените структури, които имат българите – през отоманското робство. и о нес същата страна, вече завлаяла немалко европейски ържави в среата на ваесети век, ържи енергийната примка около врата на българската икономика, която се „развива“ по наложен отвън неприсъщ за умните и труолюбиви българи моел, като цялата икономика фалира периоично и прикрито,, с изключение на периоа сле паането на берлинската стена, когато вече нямаше тоталната цензура на всичко. не за ваесет и пет гоини само, ако говорим само за еин непрекъснат перио от време това са всичките гоини сле превземането на българия от чужа военна сила – от 1944та насам. навсякъе, къето марионетките на тази агресивна страна бяха ефективно отстранени от власт, нароите отново се обеиниха и се възстановиха скоростно – новата история на света от ваесети век е пълна с такива примери – германия, чили, полша, чехия, унгария и всички окупирани в края на втората война страни от източна европа – те са много по-благоенстващи сле премахването на влиянието на вражебната към човеците страна. и нищо чуно – в техния геном има най-малко гени на хомо сапиенс и най-много гени на неанерталците. и сега в момента тази страна отново прави онова, което е максималното постижение за умствените способности на воачите й – превзема с оръжие руга суверенна страна, както прави всеки ена-ве гоини от втората война насам – който иска а спести ровене в историята може а поглене канала на фейсбук „рашизъм“. мъчно ми е за обенелите ухом и отказали се от българската си иентичност инивии, които са изпълнени с вярност и загриженост за окупатора и нехаят за упаъка и мизерията на своите братя и сестри, облаани от политическата пропагана, обре че има извън страната живеещи а им сверяват часовника с фактите.

  1. Бачо Киро е личност, която е воювала за свобода и правда. А не маниакално невменяемо болен мозък като Вас.
   Една дребна, гадна и зелена твар, неспособна на нищо друго, освен да каца като мухите върху нещо вкусно или нещо смърдящо, раздава акъл.
   Как може един човек да се отърве от подобна досада като мухата?!
   Като я размаже.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.