25 милиона евро за яхтата на Онасис

Луксозната яхта „Христина“, принадлежала на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис е обявена на търг за сумата от 25 милиона евро.

Преди смъртта си през 1975 г. Онасис оставя яхтата на дъщеря си Христина, а тя я подарява на гръцката държава, за да бъде използвана като президентска яхта. Преименувана е в „Арго“, но бързо след това е изоставена и предадена за скрап. През 1998 г. яхтата е купена от гръцкия корабен магнат Джон Пол Папаниколау, приятел на фамилията Онасис. Той връща първоначалното име на яхтата, като към него прибавя (като уточнение едно „О“) и я реновира от 1999 г. до 2001 г. за над 50 милиона долара. От 2005 г. досега „Христина О“ е била предоставена за ползване на „приятелска цена“ от 450 хиляди евро на седмица.

Папаниколау умира през 2010 г. в Атина, а неговите наследници сега изкарват яхтата на търг. Това е втората собственост на Онасис, която се продава, след като неговият остров Скорпиос неотдавна бе купен от руския олигарх Дмитрий Риболовлев. Яхтата е построена през 1943 г. и на нея са се качвали знаменитости и исторически личности, символи на една епоха, като Кенеди, Чърчил, Франк Синатра, Мерилин Монро, Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и Джон Уейн. Тя може да приюти 36 гости в 18 луксозни каюти. Уникална е каютата на Онасис, която е с вътрешен басейн, малък СПА център, игрални зали и зали за хранене. Яхтата е била и любовното гнездо на Онасис и Джаки Кенеди.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.