Гърци ли създадоха българската азбука?

Георги Календеров, журналист

Олимпиас:

Кирилицата си е просто гръцката азбука, от която не са взети 5 букви, и са прибавени 9 („и кратко“ го имат и те, но не го означават със знак). От 24 техни букви сме взели 19. Взели сме всичко, каквото е било възможно:))).

Тази азбука не я е направил Кирил, както правилно отбелязваш. Не се знае кой е направил нито гръцката азбука, нито кой е направил добавките в нашата. Гръцката от своя страна е в подобна степен копие на финикийската. Тъй че можем да кажем, че и нашата е някак финикийска.

Кирил и Методий не са българи, а ромеи, и то високопоставени. И азбуката, която Кирил създава (глаголицата) е създадена по поръчка на византийския император, с цел присъедниняването на славяните към християнското семейство. Всъщност с актът на покръстването и приемането на гръцката азбука се грецизират именно най-съществените части от българската народност – религията и писмеността. Всъщност Хан Кубрат не е прав, че с гръцката азбука си служат само гърците, служим си и ние, и всички пишещи на кирилица. Латинската азбука също е произлязла от гръцката, само няколко букви не ги е имало в гръцката, когато латинскта е била копирана, а именно G и R. J и W са добавени в латиницата доста по късно, поне през средновековието. Всички останали букви ги е имало в халкидската азбука, от която римляните са копирали.

И тези факти следва да всеят само смут в силните националистически убеждения на някои сънародници. Като се освободим от тях, обаче, бихме могли пак да си се кефим на азбуката. Пък днес и гърците нищо не могат да прочетат на кирилица :))).

Аз лично не понасям писането (особено четенето!) на български език на латиница. Категорично съм против хубавата ни азбука да се сменя.

Да живеят азбуките!

Поздрави!

Пилигрим:

Сега остава да убедиш цяла Западна Европа и Америките, че пишат всъщност с гръцката азбука.

А Кирилицата не е създадена от Кирил и Методий, за чиято национална принадлежност се води спор, а от един чист българин – Климент Охридски и наречена кирилица в чест на учителя му Кирил. В първите шест букви е закодирано следното изречение ,на български,така както са се произнасяли буквите в азбуката по онова време:

А – Аз = Помни

Б – Буки = буквите,

В – Веди = разбирай

Г – Глаголи = думите,

Д – Добро = добро

Е – Ест = е!

Вдъхновен от тази кодировка Константин Преславски написал “ За буквите“.

Кирил и Методий всъщност създали азбука,наречена глаголица ( глаголя = говоря, глагол = дума). Това, което е интересно, е че двама високопоставени според някои ромеи, сиреч гърци отишли в Рим да пледират, че славянските народи имат право да славят Бога на своя си език, а не на гръцки (!) или латински.

Олимпия, това гърци няма да направят никога,никога, и ти и аз (аз повече) познаваме гърците! И именно тоя акт на двамата братя за мене е най-убедителен за техния ако не кръвен произход , то духовна принадлежност. А тя определено е българска, доколкото във времената за които става въпрос България е единствената голяма славянска държава.

Олимпиас:

Никого не мога да убедя, Пилигриме, пък и няма за какво. Единственото, което в случая се опитвам да разколебая поне мъничко е силния, краен национализъм, дори не само българския, а всеки такъв (казах, че азбуката в крайна сметка е финикийска).

Почти целият свят отпразнува идването на 21 век и новото хилядолетие с идването на 2000 година. Това беше първия случай в живота ми, в който се срещнах с ЕЛЕМЕНТАРНА стопроцентова грешка, която целият свят направи, и тези, които разбираха грешката не можаха никого да убедят. Аз не успях да убедя дори съпруга си :(. Пък какво остава за цяла Западна Европа и Америка :). Какво остава пък за азбуките :).

В онези времена, времената на Кирил и Методий национални принадлежности не са съществували. Нацията се ражда като абстрактно понятие в Западна Европа, не помня точно през кой век, но не по-рано от ХVІ. При нас абстракцията идва малко по-късно, пак по гръцки модел, Паисий ни я измисля. И на гърците им я измислят западняците, запленени от античните им статуи, от които тогавашните гърци хал хабер си нямат и никакво внимание не им обръщат. До тогава гърците са се наричали все още ромеи (румили миллет казват турците на християните на Балканите, в които влизат и българите), западняците им казват, че са гърци, елини.

Та в много по-ранните времена няма национални принадлежности, за да можем да определим каква е националната принадлежност на Кирил, Методий, пък даже и на Климент. В ония времена като се каже „Български“ се има пред вид принадлежащ на държавата България, както като се каже „ромейски“ означава принадлежащ на държавата Византия. Можем да говорим за етнически произход, но той не е засвидетелстван никъде за обсъжданите братя. Възможно е, Кирил и Методий да имат славянски етнически произход, но за това нямаме сведения. Затова и ти изтъкваш такива обходни разсъждения като аргументи. Може и да си прав, но не е сигурно. За евентуален славянски произход аз бих посочила като аргумент отличните преводи на богослужебните книги, които Кирил прави. И до днес богослужебният език е езика на Кирил. Всички можем да се убедим колко е точен, като поназнайваме някои термини на гръцки. За да се направи такъв качествен превод (дори нови думи са съставени, доколкото съм чувала), славянския език трябва да се знае като майчин (или бащин), да се е говорил в къщи. Но това дори и днес не означава национална принадлежност. Американци ли са всички онези собственици на американски паспорт, които у дома си говорят и друг език, освен английски? А българите, говорещи помежду си турски не са ли част от българската нация?

Едно е сигурно, мисията на живота на Кирил и Методий е разпространяването на християнството сред езичниците. Кирил е ходил и при хазарите, но неуспешно. Това е изключително висока мисия. Ако те са я били приели от все сърце (и така изглежда), те ще да са пледирали пред когото и да било, за да осъществят мисията си. Това не е било „българска“ мисия, нито дори „гръцка“, това е била „Христова“ мисия.

Въпреки гореизложеното обаче, аз ценя много високо разбиването на триезичния догмат за славенето на Бога (на еврейски, гръцки и латински). Това е голяма победа на разума, голяма победа на Логоса. Но извора на това разбиване е византийския император. Братята изпълняват негова поръка, а не на български цар или изобщо на славянин. Виж, не се бях сещала, че това е добър пример да се покаже и друга страна на характера на гърците :), не само лошата. Макар че това е пример за християнско поведение, а не точно гръцко :).

И за Климент не е сигурно, че е ВЪВЕЛ кирилицата. Споменава се в житието му, че е направил нови писмена, може би това е въвеждането на кирилицата, но пак не е напълно сигурно. Дори и да е, той не може да я е измислил цялата, понеже повечето букви са точно копие на гръцки. Измислени са букви, за звуците, които липсват в гръцки език, но пак по модел на гръцките. Докато глаголицата на Кирил наистина е от начало до край измислена от него азбука. Защо са се отказали от нея, никой не знае.

g060:

И все пак Климент, или който и да бил, не е гепил всичко, което е възможно. Например буквата „пси“. Колко хубаво щеше да изглежда думата „ψувня“!!!! 🙂

Олимпиас:

хахахахаха, прав си, не всичко е гепил. Де да знам що не са му харесали двусъгласните :(. Щяхме да имаме „кси“ и да пишем сеξи и нямаше да казваме „метаhа“ :), или да срещаме таксиджийски табели с надпис „taksi“ :))). Абе, сигурно му е изглеждало излишно, след като така или иначе вече има знаци за отделните съгласни, що да товари нещастните ученици да учат още знаци. За икономия трябва да го е направил.

* Коментарът е публикуван за първи път през 2009 година.

8 коментара

 1. Много точна информаця, евала.
  Искам само да допълня, че глаголицата, макари много по- “оригинална“ от кирлицата, също не е измислена от нищото и не е “от начало до край измеслена от него азбука“ – взети са доста неща от други езици и азбуки – примерно от еврейската и най-вече от арменската азбуки.
  И друго – гръцката азбука седи в основата на латиницата, която в днешно време е световната азбука, така да се каже. Но оригинално латините я взимат от етруските ( наред с много дурги културни белези ). А пък етруските – преди това са били взаимствали своята от гръцките колонизатори на апенините. В същия дух можем да допълним, че древните гърци базират своята забука на финикийската като правят значителни нововъведения и промени. А пък финикийците преди това базират своите символи на тези от египетското писмо, но те пък правят най-голямото нововъведение, като променят египетското йероглифно писмо в първата фонетична ( звукова) азбука в историята. Та така… 🙂 – никой нищо не е измислил сам на този свят от нищото, развитието е винаги на база културно влияние и взаимодействие, няма какво да се лъжеме и няма от какво да се срамуваме.
  А това за нациите, че въобще е нелепо да се говори за българи, гърци и т.н. в съвременен смисъл на думата през 8-9 век – абсолютно вярно; естествено, че е така. Съвременните хуманитарни науки и национални пропаганди опростяват и изкривяват нещата дотам, че да могат да се смелят от обикновения човек и да се напътстват убежденията му в “правилната“ посока.

 2. Всъщност по-горе някой неправилно отбеляза, че част от гръцките двугласни не били приети в кирилицата. Това съвсем не е вярно. Кси е приета в кирилицата, както и пси. Докато пси присъства предимно в по-ранните писмени паметници като буква (но присъства докрай като цифра), кси остава със сигурност поне до падането под османска власт. Достатъчо е да се види как е изписвано името на цар Йоан Александър.

  Също тъй, много лесно могат да се видят новоприбавените в кирилицата букви, тъй като те нямат цифрово изражение.

 3. Незанм дали някога сте чели някога книгата на Божидар Димитров:
  12 мита в Българската исторя.
  Аз съм склонен да му вярвам на този човек, защото много добре се знае за него че е преровил много от архивите във Ватикана, склонен съм да мисля и навсякаде, където могат да се намерят някакви сведения относно темета на дискусията, пък и доста други ( болни теми) относно нашата история.
  Мисълта ми е че в тази книжка, която се чете на един дъх е много добре разискан този казус- според моето скромно мнение……
  Така че ако някой се интересува горещо му препоръчвам- прочетете я….
  Пък и нека да не забравяме че преди въвеждането на глаголицата всички архивни записвания в българския царски двор са били записвани на гръцки, а ние сме били почти 200 години под Византииско робство.
  В следствие на това можем да предположим че след падането на последната българска крепост в Охрид по ударите на Василий 2 българоубиец теаи архиви свидетелстващи за това, кой, как и защо е създал всичко това, за което говорим е било унищожено.
  Вкрая на краищата свеки един от вас знае че върховна цел на империята Византия е била да се заличат всички варвари от неина територия( пък ние бая територия сме им взели на тия) така че……. ИСТОРЯТА СЕ ПИШЕ ОТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ А НЕ ОТ ПОБЕДЕНИТЕ.
  Продължавайте с дискусията, защтото съм гладен за още факти отнасящи се за това, кои сме ние………

 4. „И все пак Климент, или който и да бил, не е гепил всичко, което е възможно. Например буквата “пси”. Колко хубаво щеше да изглежда думата “ψувня”!!!!“

  Буквите ψ, ѯ, ѱ, ѳ, ѵ и т.н. са БИЛИ част от това което СЕГА наричаме кирилица. Тогава естествено никой не е знаел че пише на кирилица – писарите са мислели че пишат на общоприетата тогава азбука с някои допълнителни знаци. Също както и чехите (например) мислят че пишат на общоприетата азбука (латиница) а не на „чешка азбука“.

  Буквата ψ се е използвала слабо поради простата причина че такова звукосъчетание не се среща в нашия език (освен псувнята не се сещам друго), но си се е пишела винаги в думите от гръцки произход – например на плочата на Самуил има име „Риѱимиіѧ“. Другите букви са изхвърлени от руския цар Петър когато е въвел неговата (сега и наша) азбука, по същество шльокавица, смес от латиница и кирилица, но по нашенско въпросните гръцки букви са останали допреди стотина години, вижте как се пише например Мизия тука:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/bg/thumb/a/ae/Pejchinovich.jpg/220px-Pejchinovich.jpg

  „Мѵссіа“ – което е точното гръцко правописание. По същия начин се е пишело Паѵелъ, Алеѯандръ и т.н.

  http://gentys.wordpress.com/

 5. „Пази, Боже, сляпо да прогледа“…
  и да почне да открива Америка на картата на Европа.
  Щото точно това се е опитал да направи въпросният господин в статията си.
  Без да му е ясно, че „ромеи“ не означава „гърци“, а е общото название на ВСИЧКИ, населяващи ромейската империя. Бащата на Константин се е казвал Лъв и няма данни за точната му народност. Би могъл и да е българин; в ромейската империя е имало големци от всякакви народности. Факт е, че Кирил е владеел до съвършенство езика, фонетично и смислово – за да познава до такава степен звуците и за да може да направи преводи. Факт е също, че мисията му е възложена от Константинопол, но това не намалява смисъла и значението ѝ. И накрая, но не на последно място: факт е, че самата кирилица е създадена от Климент Охридски , за който няма съмнение, че е българин.
  А извод от всичко това е, че сме дълбоко деградирали като нация, като сравним „откритията“, направени от този господинчо, със величието, гордостта, културата и самочувствиети на Черноризец Храбър в „За буквите“.

 6. Не е редно неграмотник, имащ знания по история само от смътни спомени от началния курс в училище да се изказва категорично по такива въпроси
  Историята е наука на фактите, а не наука на мненията (думите не са мои :))
  Фактие:
  1) Кирил и Методи имат български имена, засвидетелствани в стара църква в Словакия. те са Църко и Страхота
  2) Житието на Кирил от ученика му Климент Охридски е категорично :“Този наш велик учител беше родом БЪЛГАРИН“
  3) Учениците ка Кирили и Методий се врущат в БЪЛГАРСКАТА епископия в Охрид, а не в Константинопол
  4) Светите братя говорят чист български, както никой грък никога и никъде не може да говори, защото гърците са неевропейски народ и не могат да произнасят много от звуците на европейските езици

  БУКВИТЕ:
  Не е истина че кирилицат копирала гръцката азбукаю
  Крилицата е развитие, реформа на съществуващата БЪЛГАРСКА азбука още от 4-ти век (поне)
  Факти:
  – вижте забуката на Урфила (4-ти век), живял и работил до Велико Търново
  – вижте българската розета на която ясно има много букви от азбуката ни, които четем и днес

  Гръцката азбука е заимствена от траките
  Факти
  – вижте тракийските надписи отпреди изобщо да се появят африканците гърци на Балканите. Азбуките се наричат Линеар1 и Линеар 2
  Надписът от о-в Самотраки съдържа ясна буква ‘Б“ каквато гърците никога не са имали

  Така че българската азбула се е развивала от хилядолетия, а гърците са я копирали и орязали за бедния си език

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.