Завръща се данък лукс за автомобили и басейни в Гърция

От тази година, а не от 2014 се завръща данък лукс за автомобили над 1929 кубика, басейни и летателни средства като се търси формула за плавателните средства (яхти), тъй като собствениците им заплащат корабна такса.

Първоначално служители на министерство на финансите свързваха връщането на данък лукс една година по-рано с приемането от страна на тройката на гръцкото искане за намаляване на ДДС за заведенията от 23% на 13%.

Това е така, тъй като очакваните приходи от конкретния данък (изчислени на около 110 милиона евро) биха покрили загубите от намаляването на ДДС пилотно за период от шест месеца.

Но както стана известно вчера, данък лукс бе изключен от евентуално намаляване на ДДС за заведенията и ще бъде приложен още през текущата година, въпреки че бе спрягано това да стане през 2014 г.

Конкретно, както споменава изданието „Имерисия” данък лукс се налага на автомобили с мощност на двигателя от 1929 кубика и повече. За автомобилите от 1929 до 2500 кубика данъкът възлиза на 5% от целевите разходи (доказателствен документ за битови разходи). За автомобилите от 2501 кубика и повече данъкът ще се изчислява със ставка от 10% от документа за битови разходи. Новият данък ще засегне около 100 000 собственици на автомобили.

Новият данък започва от 418 евро за автомобили от 1929 кубика, които не са навършили пет години от деня на регистрацията си. За 2500 кубиковите данъкът достига 665 евро.

За басейните данъкът се налага със ставка от 10% от сумата за битови разходи. За басейн с размер от 30 квадратни метра данъкът е 960 евро годишно, а за басейн от 50 кв.м. данъкът достига 1600 евро.

За летателно средство, хеликоптер и делтапланер данък лукс се изчислява при ставка от 10% от сумата за битови разходи.

В същото време остава въпросът за намаляване на ДДС от 23% на 13% за заведенията като високопоставен служител от министерство на финансите подчертава, че тройката кредитори вероятно ще даде окончателния си отговор в рамките на тази седмица.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.