ПРЕВРЪЩАТ ГЪРЦИЯ В ЛОШИЯТ ПРИМЕР ЗА ЕВРОПА

Разговор на Иван Петрински с Николай Чолаков – брокер в Солун

 

  • Българите трябва да се освободим от носталгиата към миналото и „корекомското” мислене

– Здравей, Николай би ли се представил на читателите на вестник Български новини?

– Казвам се Никола Чолаков,роден съм на 04/07/1974 г. в град Разлог, но от 1982 до 1996 г. съм живял в Благоевград. От 1996 година до днешна дата живея в Гърция. Първите 12 години в Атина, а последните в Солун.

-Защо избра Гърция, как се случи, че дойде тук?

– Защо избрах Гърция…и аз не знам, след отказ за законно емигриране във Франция и Норвегия се насочих към Гърция. Най-близо е до България с прекрасен климат и имах възможност за дългосрочна виза. За Гърция се бях информирал за промени в имигрантските закони, които ми позволиха да остана.

– Кога въобще реши да емигрираш?

– Окончателното ми решението за емиграция бе взето докато отбивах воената си служба. По природа съм авантюрист. От ранна възраст исках да емигрирам поради икономическото и политическото положение в България. Точните причини са доста сложна тема, която би отнела много време.

– Как преминаха гези години тук, с какво си се занимавал?

– Както казах живял съм 12 години в Атина, работил съм много различни по своята същност професии. От чистач до управител на ресторант от голяма верига. Последните години, както споменах по-горе живея в Солун и до преди един месец работих в една агенция за недвижими имоти като брокер. В момента работя като стажант управител към голяма гръцка верига магазини. Сега съм на обучение за управител на магазин от тази верига в София.

-Значи си решил да се връщаш обратно? Не се ли чувстваш добре тук?(В Солун – б.а.)

– Определено не се чувствам добре, след 16-17 години живот в Гърция ми е трудно да свикна с мисълта, че трябва да се прибера в България дори и на добра заплата и на добър пост, но трябва да се оцелее….

– Значи всъщност подтиска те мисълта, че трябва да напуснеш Гърция и да се върнеш у нас..? Прословутата криза ли е виновник?

– Кризата ми повлия много силно и не само на мен, а и на всички, които са в бизнеса с недвижими имоти. В момента няма никакъв пазар, гърците не купуват поради много причини. Данъчно облагане, доказване на доходи…а чужденците чакат да паднат цените още. Цените, обаче няма на къде да паднат повече с изключение на малко и то в точно определени случаи. Просто ситуацията е сложна в момента. Пари има но няма как да се докажат и покупката на един имот може да доведе до големи глоби от страна на данъчните служби.

– Как гледаш на сегашните мерки за икономическо стабилизиране?

– Цялата система в Гърция за жалост е гнила и има нужда от промени. Но не мисля че промените, които се вършат в момента ще имат някакъв положителен ефект. Дори се осмелявам да кажа, че ще имат отрицателен ефект. Ако не се вземат логични мерки не само в близките 5, а и в бликите 50 години положението в страната не би се променило към по-добро. И не само според мен, а и според много чуждестрани специалисти Гърция в момента играе ролята на ,,жертвеният агнец”. Никой не се спира да покаже истинските причини за кризата в тази страна. Тя е просто една жертва, която служи за показно пред останалият ЕС, тоест ,,Вижте какво стана там!“ Това, което се случва в момента в Гърция рано или късно ще се случи в целият ЕС. Орязване на зпалати, вдигане на данъци и т.н.т.н. Гърция е просто един отрицателен модел, който се представя на гражданите на ЕС, но нека да не забравяме, че този модел е създаден от и с благословита на ЕС.
– С доста страст говориш за проблемите на Гърция. Емоцията ти показва че си станал част от тази страна. А какво мислиш за България сега? Често се прибираш, а сега ще се наложи и да заживееш в родната си страна отново.

– За България сега не мога да имам мнение. Не следя нито новини, нито ме итересува политиката. Единственото, което знам е, че България е страна на крайностите. Пенсии по 120 лева и заплати по 3000 лева. Опредлено много неща в България не ми харесват. Все още имаме едно „Корекомско мислене” и не сме свикнали да работим като европейци. Има си една носталгия към миналото.

– Е добре, защо не останеш в Гърция все пак? Няма ли начин?

– В Гърция не бих останал, не защото не искам, просто не мога.

– Защо? Къде са проблемите?

– Стандартът е по-висок от този в България, а новите мерки предвиждат български заплати и извънземно данъчно облагане, но това не означава че гърците са зле. Зле са един малък процент(поне за сега), зле са само заетите в държавния сектор, които чакат само на една заплата, а те са малко като процент. Тук всъщност е най-голямата гавра. Орязването на запалатите от 20 до 30 % а заплатите именно в този сектор не са големи.

-Как виждаш решението? Има ли такова?

– Гърция е страна с адски голяма  и излишна бюрокрация, която взима заплати не съществуващи никъде по света. Дори само ако намалят държавните служители и заплатите които взимат ще се оправят. Нужна е разбира се и една добра и работеща данъчна система. Иначе всичко друго е напразно.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.