Споразумение между Самарас и магнати за доброволна вноска от 140 милиона годишно

–        Пряко ще бъдат дадени 75 милиона евро.

–        Целта е да бъде даден звучен отговор на обвиненията в укриване на данъци от политически и финансови кръгове в чужбина

–        Споразумението е за срок от четири години

Взаимното доброволно предложение до гръцката държава бе подписано от премиера Андонис Самарас и председателството на Федерацията на гръцките корабни магнати по време на срещата им в двореца Максим, на която участваха министрите на финансите Янис Стурнарас и на флота Милтиадис Варвициотис.

С този пакт се официализира желанието на корабособствениците да съдействат в продължение на три години на националните опити за стабилизиране на икономиката на страната. Според информацията пряко ще бъдат предоставени на първия етап 75 милиона евро и оттук нататък Федерацията ще подпомага държавния бюджет с 140 милиона евро годишно за следващите четири години.

До момента броят на корабоплавателните компании, които участват в процеса на доброволното предложение възлиза на 441 с общ брой на корабите 2769. Трябва да отбележим, че броят на корабите, деклариран от страна на компаниите корабособственици, в рамките на горепосоченото споразумение, е почти 90% от общия брой кораби, плаващи под гръцки флаг, а относно корабите, плаващи поз чужд флат този брой е почти 65%.

 Приветствайки представителите на общността на корабособствениците г-н Самарас им благодари за техния принос: „В този наистина труден момент за страната бих искал да благодаря от сърце на гръцките корабособственици за този доброволен принос към бюджета и на към националните усилия. Днешното споразумение за доброволното ви участие в държавния бюджет чрез 90% от флота под гръцки флаг и 65% от корабите под чужд флаг е наистина вълнуващо и показва, че наистина флотът през всички критични и трудни периоди на нацията винаги е бил като Национален шампион със силата на патриотизма си.

Усилията за целия гръцки народ са трудни, но всички заедно ще успеем. Бих искал още веднъж да благодаря горещо, тъй като знам, че днес е един изключителен ден за флота и за всички нас”.

От своя страна Председателят на Федерацията на гръцките корабособственици Теодорос Вениамис заяви:

 „Бих искал да благодаря на премиера за добрите думи. Наистина е вълнуващо, че Федерацията прокара сред всички магнати и колеги, независимо дали са членове, това споразумение. Голяма част от тях, които съдействаха за подписването на споразумението, са приятели, а много от колегите дори не са членове.

 Това усилие се увенча с успех, тъй като всички показаха обичта си към флота, отдавайки собствената си подкрепа и любов към нашия бранш и считам, че те засвидетелстваха факта, че корабите винаги са били, са и ще бъдат тук за нуждите на Гърция”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.