Какво ще стане с жилищните кредити ако Гърция се върне към драхмата

Прочетете какво ще стане с лихвите, цените на стоките, заплатите и пенсиите в случай, че Гърция излезе от еврото.

Вследствие на връщането на драхмата ще се „покачат” лихвите с 40%, инфлацията с 50% и външния дълг с 200% от Вътрешния  брутен продукт, според оценките на анализаторите и чуждите агенции. Ако Гърция се върне към драхмата, тогава тя автоматично ще се обезцени спрямо еврото – и със сигурност спрямо останалите валути – с около 70% до 100% на първи етап и ще продължи да се обезценява до стабилизирането на икономиката.

Как едно обезценяване от порядъка на 100% ще повлияе на живота на гърците.

1. Заплатите и пенсиите, всички добавки ще се обезценят пряко, тъй като 80% от потребителските стоки и потребителската кошница са внос и следователно цените им ще се удвоят.

Така с новата заплата  и пенсия в драхми   ще може да се закупи половината количество стоки в сравнение с количеството, купувано преди това.

Като пример цената на бензина ще бъде в драхма равностойност от 4 евро за литър.

Втори пример. Сегашната пенсия от 300 евро ще се превърне в равностойност в драхми равна на покупателна способност от 150 евро, а сегашната заплата от покупателни 1000 евро ще бъде равносилна в драхми на покупателна способност от 500 евро.

Цените на електричеството, отоплението и пр. ще се удвоят, тъй като основните материали са вносни.

2. Настоящите кредитополучатели:

а) ако имат възможността да запазят кредитите си в евро с нов доход на стойност само 50% от предишния си доход, който постоянно ще намалява, тъй като драхмата ще се обезценява, хората ще трябва да обслужват кредита си, който запазва стабилната си стойност – това би означавало невъзможност за обслужване на голям брой кредити или

б) ако кредитът им се превърне в драхми лихвите, които ще дължат ще бъдат от порядъка на 40% т.е. тежестта на задълженията ще се умножи със същия резултат що се отнася до възможността за обслужването им.

3. Стойността на имуществото на гръцкото домакинство и на фирмите ще бъде намалена на половина. Така хората, които изплащат кредит от 100 000 евро стойността на имота, който са закупили с този кредит ще бъде равна на 50 000 евро.

4. Цените на минималните гръцки продукти и услуги – туризъм – които се изнасят в чужбина, ще бъдат намалени и така продуктите ни ще станат конкурентноспособни, но за да запазим сегашната износна стойност  трябва да продаваме доста по-големи количества.

5. Инфлация от порядъка на 50% означава, че за години напред цените ще преследват заплатите и обратно, в една възходяща неконтролируема спирала докато стане така, че да имаме нужда от милиона, за да си купим връзка магданоз.

6. Стойността на брутния вътрешен продукт ще намалее наполовина, а стойността на държавния дълг в сравнение с брутния вътрешен продукт следователно ще се удвои.

7. Изолация от финансовите пазари за средносрочното бъдеще и единствения изход за субсидиране на икономическата дейност ще бъде отпечатване на инфлационни пари.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.